Başına gelmeyen bilmez açıkçası çatı tamiri diye bir kelimeyi belkide ilk defa arayarak çatı kelimesine ekleme yaparak tamiri de eklediniz o halde buyrun; sorunuza cevap bulmak mecburiyetinde kaldıyasınız anlaşılan çatı sisteminiz ile su veya ısı izolasyonu açısından bir sıkıntı çekiyorsunuz artık bu masum gibi gözüken fakat doğru şekilde yapılmazsa tekrar tekrar yeniden pahalı masraflı çatı onarımı yaptırmanın ne anlama geldiğini yeni yeni anlamaya başladığınızın göstergesi olan bu konudaki her şeye buradan kolayca öğrenin diye aşağıdaki özgün makalemizi okuyarak çatı sistemlerine dair sizin için yeterli olan bütün bilgilere ulaşabilirsiniz.
Genelde ikamet edilen konutların ikamet yada ticari amaçla kullanılan binaların en üst katında olan kat maliklerinin veya bu katlarda oturan kiracıların karşılaştığı çatıların su akıtması yada çatı sisteminin ısı konforu açısından sağlıksız bir hale gelmesi insan sağlığını:Küf, bakteri, alerjik reaksiyonlar,alerjik astım gibi ciddi sorunlara yol açacak kadar sağlığı tehdit eden en kısa zamanda bu sorunları ortadan kaldırabilmek için bir an önce gerekli çatı sistemi uygulama esaslarına göre çatı yapısının ana problemlerinin tamiri yapılabilmesi adına bu tespitleri uzman bir kurumsal şirket tarafından önce çatı expertizi yapılarak sorun tespit edilir. Daha sonra çatı onarımı uygulamasının yapılması içinde harekete geçilir.
Şimdi size teknik olarak çatı tamiri nasıl yapılır ? Aradığınız sorunun yanıtını almak için aşağıdaki aşamaları okuyunuz.
a) Önce çatının alt yapısı kontrol edilir, çatı karkası metal ise korozyonuna, ahşap ise çürüme oranı kontrol edilerek bakılır, çürük bir çatı öyle çıplak gözle de anlaşılmayabilir, özel teknik test yöntemleri kullanabilen uzman kişinin tecrübesi zaten burada konuşur.
b) Çatı ana karkası ne kadar su aldığına bağlı olarak çatının deforme durumu gözden geçirilerek sağlıklı sonuç için alt yapıda kullanılan iskeleti oluşturan ana çatı karkasının sökülerek yeniden yapılması veya ana karkasın çatı tamiratı yapının yaşı, konumu, ikamet edenlerin ekonomik durumu muhakeme edilerek bu konuda önce keşif yapılarak karar verilir.
c) Daha sonra çatı üzerine güvenli altı kaydırmayan bir ayakkabı giyilerek çatıya çıkılır.
d) Çatı üzerindeki aksaklıklar, gizli dere izolasyon durumuna veya çatı eteklerindeki çatı plastik oluklarında kırık, çatlak, su kaçağı olan yerleri kontrol edilerek buralarda sorun olup olmadığına bakılır.
e) Kiremit çatı sistemlerinin tamiri yapılacaksa kırık olan kiremitlerin yaklaşık olarak kaç adet olduğu olarak sayılır.
f) Çatı sistemi eğer shingle tipteyse shingle çatı sisteminin bozuk olan yerleri derinlemesine şekilde kontrol edilir.
g) Çatıda eğer varsa bütün bacaların etrafının su izolasyonu durumu kontrol edilir.
h) Membran olan çatıların onarım yapılacak işlerinde uygulamanın yapılacağı eski izolasyon tamamıyla sökülür.
i) Kiremit olan çatıların yapılan tamirat uygulamasında ise kiremitlerin tırnakları, bini yerleri temizlenir, kiremit altındaki izolasyon tabakasında sorun varsa aslına uygun olacak şekilde değiştirilir.
j) Shingle olan çatı kaplamalarının onarım yapılacak işlerinde uygulamanın yapılacağı sorunlu bölge ve buna bağlantılı bölgenin çivileri ve yapışkanları yerinden çıkarılarak uygulama yapılmalıdır.
k) Onduline olan çatı sistemlerinin bakımı işinde uygulamanın yapılacağı sorunlu bölge ve buna bağlantılı bölgenin eski onduline levhaları tamamıyla yerinden çıkarılıp yeni onduline levhalar özel onduline çivileriyle sökülmüş olan boş yerlere montajlanır.
l) Bütün çatı tiplerinde ortak olarak yapılması gereken en önemli detaylardan birisi sorunlu bölgelerin tespitinin yapılması ardından daha sonra yapılacak uygulamanın maliyet kısmı değerlendirilerek tamir işlerinin komple kapsamlı veya bölgesel şekilde ne yapılacağına çatı uzmanları tarafından karar verilir.